sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Omenapiirakka ja Omar-kastike



Meillä oli mieheni kanssa herkkupäivä sunnuntaina, ja tein meille blogissa jo aiemmin nähdyn poropiirakan, jonka ohjeen löydät täältä.

Jälkkäriksi väsäilin omenapiirakan ja sen kylkeen kastikkeen Omar-karkeista. Kuvan piirakka valitettavasti ilman kastiketta. Tämän piirakan pohjaan ja täytteeseen ettisin jälleen vinkkiä Kinuskikissalta.

Pohja:

4 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
¼ tl suolaa
150 g margariinia
½ dl vettä

Täyte:

1½ dl maitoa
1 pss Vanhan ajan vaniljakastike-jauhetta
1 prk Mascarpone-juustoa
n. 400g omenoita
sitruunanmehua
kanelia

Omar-kastike

1 pss (220g) Omar-karkkeja
4 dl vispikermaa

Ohje:

Sekoita jauhot, sokeri ja suola. Nypi joukkoon margariini. Lisää nopeasti vesi ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna olla jääkaapissa tunnin verran.
Kauli puolet taikinasta vuuan kokoiseksi ja levitä voidellun vuuan pohjille ja reunoille. Paikkaile mahdolliset repeämät.
Pilko omenat samankokoisiksi lohkoiksi tai paloiksi, pirskottele päälle sitruunan mehua ja pyörittele kanelissa, tahtoessasi sekoita mukaan sokeria.
Sekoita maito ja vaniljakastikejauhe, anna levätä hetki jääkaapissa ja sekoita joukkoon mascarpone.
Levitä täyte piirakkapohjalle ja lisää päälle omenat.

Kauli toinen puolikas taikista levyksi ja leikkaa siihen haluamasi kuvio. Levitä omenoiden päälle ja nipistä kiinni pohjataikinan reunoihin.

Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Vinkki!
Itse en kaulinut taikinaa omenoiden päälle, vaan nypin pieniä taikinapaloja ja ripottelin niitä omenalohokojen päälle.

Omar-kastike:

Kiehauta kerma kattilassa ja sekoita joukkoon karkit. Sekoittele hiljalleen puulastalla/haarukalla ja anna karkien sulaa. Varo pohjaantarttumista!
Kun karkit ovat sulaneet, keitä hiljalleen noin 15 minuuttia, sekoitellen.

Vinkki!
Voit halutessasi sulattaa karkit vain 2dl kermaa ja vatkata toisen kerman vaahdoksi. Vatkaa jäähtynyt toffeekastike kerman joukkoon - ja tadaa, Omar-kermavaahtoa :)

1 kommentti: