tiistai 28. syyskuuta 2010

Hiljaiseloa.

Anteeksi kaikki lukijat ja kävijät, on ollut aaaikasen hiljasta viime aikoina. Ei oo yhtään tullut leivottua, mutta toivottavasti pikapuolin saisin jotain tänne laitettavaa.. :) oon tässä pikkusen miettinyt, että kun kävijämäärä on jo noin paljon kasvanut, että voisi tässä kohta vaikka jonkun arvonnan laittaa pystyyn.. Mutta siitä sitten myöhemmin lissää :)

Nyt lähen töihin, vaan kymmenen tuntia edessä. Sain muuten uuden työpaikan, oon ihan superilonen :)

Ihanaa syksyä kaikille!


Kuva itse kuvattu, Puolalan puisto, Turku.

tiistai 21. syyskuuta 2010

Mustikkapiirakka


Tämän pyöräytin nopsaan ystävän luo vietäväksi viikonloppuna. Taas niistä tarvikkeista rääpittiin, mitä kotoota löytyi :) mutta piirakka kelpasi niin ystävälleni kuin tämän jälkikasvullekin, ja jätin tietty omalle avomiehellekin palan kotiin :)

Pohja:

200g margariinia
1½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
loraus maitoa
½ dl kaurahiutaleita

Täyte:

vaniljakreemiä
mustikoita

Ohje:

Sekoita sulatettu margariini ja sokeri, lisää joukkoon jauhot. Sekoita ja ota sivuun kupillinen taikinaa! Lisää maito, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Painele taikina piirakkavuokaan.
Valmista vaniljakreemijauheesta kreemiä, ½dl vaniljakreemijauhetta sekoitettuna 1½dl kylmää vettä.
Levitä kreemi pohjan päälle ja ripottele mustikat sen päälle. Nypi sivuun otettu taikina mustikoitten päälle.

Paista 200 asteessa noin 30 min.

sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Syksyn omenatorttu

Tämä ohje on sama kuin punaherukkatortussakin, ja toimi loistavasti myös omenoiden kanssa. Kuvat tulee taas hiukka viiveellä :)

Pohja:

100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täyte:


1 prk vaniljarahkaa
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
2 rkl perunajauhoa
2 kananmunaa

4 omenaa
kanelia
fariinisokeria
tilkka sitruunamehua
siirappia

Ohjeet:

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahdon joukkoon. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.


Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kaada rahkaseos vuokaan. Pilko omenat pieniksi paloiksi ja pyörittele ne kanelissa, sokerissa ja sitruunamehussa. Ripottele omenat täytteen päälle. Lisää päälle siirappia.

Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.

maanantai 6. syyskuuta 2010

Omenapiirakka


Pohja:

200g margariinia
1½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
loraus maitoa
½ dl kaurahiutaleita

Täyte:


vaniljakreemiä
kanelia
vanilliinisokeria
kolme omenaa

Ohje:

Sekoita sulatettu margariini ja sokeri, lisää joukkoon jauhot. Sekoita ja ota sivuun kupillinen taikinaa! Lisää maito, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Painele taikina piirakkavuokaan.
Valmista vaniljakreemijauheesta kreemiä, ½dl vaniljakreemijauhetta sekoitettuna 1½dl kylmää vettä.
Levitä kreemi pohjan päälle ja kuutioi omenat. Pyörittele omenat kanelissa ja sokerissa ja lado kreemin päälle. Nypi omenoiden päälle sivuun otettu taikina.

Paista 200 asteessa noin 30 min.

Aussie babe.


Tämän kakun tein kahdelle ystävälleni, jotka ovat lähdössä Australiaan, siitä tämä koristelu. Tätä kakkua olen suunnitellut jo kuukausikaupalla, olin niiiin innoissani! Pojilta toiveena oli mansikkatäyte, muuten he eivät tienneet mitä oli tulossa :)

Noh, kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan - tietenkään! Suurimmat vastoinkäymiset olivat täyte, josta tein epähuomiossa liian löysää ja se valui sitten ympäriinsä, onneksi tämä vaihe oli perjantaina, joten ehdin koota itseni - ja kakun. Ja täytettä jäi myös kakun väliin, yllättävää kyllä.
Noh, kokosin perjantaina myös nämä tissit jälkiruokakippoihin ja kaikki meni hyvin, kunnes lauantaina asettelin tissit minne pitikin ja kuinkas sitten kävi - tissit levisivät niille sijoilleen. Ja eikun paistamaan uutta kääretorttupohjaa ja kaupasta hätävaratäytteet tisseihin. Noh, uudet tissit saatiin paikoilleen, seuraavaksi piti läästiä kreemi ja jos jotain leipomisessa vihaan, niin kreemin levittämistä kakun päälle. Tässäkin kakussa meinaann kakkupohja tarttuu kreemiin, eikä toisinpäin, yksinkertaisesti vihaan sitä mössöä :D

Noh, koristelu onnistui ihan hyvin, pointti tuli selväksi ainakin :) aikaa hienosäädölle ja saumakohtien peittämiselle ei jäänyt, mutta olin tyytyväinen ensimmäiseen tissikakkuuni - ja niin olivat myös sankarit :) toinen tissi alkoi epämääräisesti levitä niinkuin kuvistakin näkyy, mutta onneksi pysyi kasassa syömiseen asti :D


Tämä täyte ei ole käyttämäni täyte, vaan lähes samoista aineista toimivamman kuuloinen :D Omassani käytin myös liivatetta, jonka uskoin auttavan tissien koossa pysymiseen, noh, ensi kerralla kokoan nekin viisaammin. :D

Pohja:

3 kääretorttupohjaa

Täyte:
2 mansikkakermaa
1 vaniljarahkaa
½ dl vaniljakreemijauhetta
mansikkasurvosta
Lemon curd-tahnaa

Piirrä leivinpaperille vartalo ja leikkaa se muotiksi. Leikkaa kahdesta kääretorttupohjasta samanlaiset palat. Vatkaa mansikkakerma ja lisää rahka. Survo sulatetut pakastemansikat ja kaada ylimääräinen neste pois.
Levitä pohjalle Lemon Curd- tahnaa ja päälle kerros mansikkasurvosta. Levitä survoksen päälle kermaa. Asettele toinen pohja päälle ja nosta kakku jääkaappiin.

Kokoa tissit samankokoisiin kelmulla vuorattuihin jälkiruokakulhoihin. Vielä en ole kehitellyt pommivarmaa tapaa saada tissit pysymään kasassa, joten en tähän mitään ohjetta siitä viitsi laittaa.

Anna hyytyä seuraavaan päivään. Kumoa tissit paikoilleen vartalon päälle ja vuoraa koko kakku sokerikreemillä.

Sokerikreemi:


125 g rasvaa
4 dl mansikkatomusokeria
1 rkl vettä

Pehmennä rasva vatkaimella ja lisää tomusokeri voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja sekoita niin kauan, että seos on tasaista.

Koristelu:

Kaikki koristeet valkoisesta sokerimassasta värjättyä. Ihon väri syntyi kahdesta isosta paketista sokerimassaa ja Ivory-pastaväristä. Bikinien väri syntyi pastavärillä Royal Blue. "Lappu" on myös sokerimassaa, johon kirjoitin Navy Blue-sävyisellä elintarviketussilla. Australian lipusta ei kovin kaunista tullut, tähdet ovat syötäviä koristeita myöskin. Ajatus tästä kakusta kuitenkin kävi ilmi ja kakku onnistui oikeasti jopa yli odotusten - ja onnitui yllättämään juhlakalutkin :) Maku oli ilmeisesti myös hyvä :)

perjantai 3. syyskuuta 2010

Oma läksiäiskakkuni


Tämän kakun tein omiin läksiäisiin töihin. Tänään siis viiminen päivä täällä ISS:llä :) hihii! Täältä tullaan uudet haasteet! Vaihekuvia tästä kakusta ei ole, koska fiksuna tyttönä unohdin kameran töihin. Ei tämä mikään upein luomukseni ole, mutta eiköhän se asiansa aja :D

Olen jo pitkään halunnut tehdä Kinuskikissalta löytämäni minttu-valkosuklaakakun. Tein kaiken ohjeen mukaan, pohjaa myöten, paitsi kostutukseen käytin maitoa, mihin sekoitin piparminttulikööriä, Frezzaa kun unohtui ostaa :)

Tässä vielä ohje suoraan Kinuskikissalta :)

Pohja:

2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 munaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa

Kostutus:
maitoa ja piparminttulikööriä

Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää munat yksitellen. Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja maito. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 50-60 minuuttia. Anna kakun seisoa 15 minuuttia ennen kumoamista.

Meikäläinen sai harrastaa aikamoista palapelin kasaamista, kakku murenee tosi helposti. Kokosin ja täytin kakun irtopohjavuokaan, eikä valmiissa kakussa irrallaan olevat palat haittaa yhtään :D

Täyte:

4 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
200 g valkosuklaata
3/4 dl piparminttulikööriä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
sinistä pastaväriä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Sekoita kermavaahdon joukkoon. Lämmitä piparminttulikööri kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Yhdistä tuorejuusto ja likööri-liivateliemi. Sekoita sitten muuhun täytteeseen. Lisää pienen pieni määrä sinistä pastaväriä. Kaada vuokaan kostutetun pohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa toista tuntia ennen kakun kuorruttamista.


Kuorrute:

125 g margariinia
½ tl vaniljasokeria
4 dl kaakaotomusokeria
1 rkl vettä

Pehmennä margariini sähkövatkaimella notkeaksi. Lisää vaniljasokeri. Mittaa tomusokeri ravistamalla mitta-astiaa, jolloin tomusokeri menee hieman kasaan ja täydennä sitten loput tarvittavasta määrästä. Sekoita tomusokeri margariinin joukkoon vähin erin voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa edelleen.

Vuoraa hyytynyt kakku kreemillä, se voi olla hieman haastavaa kreemin paksuuden vuoksi.

Koristelu:

2 isoa pakettia sinisellä pastavärillä "marmoroidun" näköiseksi värjättyä valkoista sokerimassaa.

Kauli massa levyksi ja levitä kakun päälle. Tällä kertaa tämä onnistui minultakin ensi yrittämällä! Kiitos Confetin kurssin :)

Koristeet on sokerimassaa, ISS:n logon ja muun tekstin maalasin pastavärillä, jälki ei ole kovin siistiä, mutta kelpaa :) alunperin tarkoitus oli tehdä kirjaimet mustasta sokerimassasta, mutta niistä tuli vielä rumempia :)
Kukkien päälle tupsuttelin hieman kultaista efektiväriä, painelin kakkuun vielä sokerihelmiä.
Jätin reunoille hieman massaa "helmaksi", mitä painelin simpukkapäisellä marsipaanityökalulla. Tarkoitus oli tehdä uusilla reunamuoteilla joku kiva reunakoriste, mutta kello alkoi lähennellä jo kymmentä kun sain tämän valmiiksi ja heråätys oli 5:00, joten päätin kakun pärjäävän ilman reunakoristetta :)


Hiukan on massa repeillyt, ei haittaa :)

keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Confetin kurssi.

Olin eilen Confetin järjestämällä kurssilla Tuusulan myymälässä, joka ehdottomasti ylitti kaikki odotukset :) Kussin vetäjät olivat aaaivan ihania! Niin kannustavia, innostavia ja ehdottomasti asiansa osaavia :) suosittelen kursseja lämpimästi ihan kaikille! :)
Kurssi käsitteli kakun päällystämistä sokerimassalla, mikä tuli ainakin meikäläiselle tosi tarpeeseen. Tuoreessa muistissa on viimekertainen paniikki, kun yritin kakkua päällystää ja piti kehitellä nopsaan joku hätävara kun kaikki menikin pieleen :D

Noh, eilen päällystäminen styroksikakun päälle onnistus jo toisella yrittämällä, ekalla kovasti varoteltu terävä reuna repäsi kuorrutteeseen mukavan reiän. :D
Kuorrutteen oli tarkoitus olla kivasti marmoroitu, mitä se olikin ennen uudestaan vaivaamista :)
Ainakin tuolta sai varmuutta päällystämisyrityksiin jatkossa, sitähän tarvitaan jo viikonloppuna, kun väsäilen kavereille läksiäiskakun :) en vielä kerro millaisen, mutta hieno siitä on parempi tulla! :)

Me kahdeksan kurssilaista suoriuduttiin pääasiasta sen verran nopsaan, että varattu kaksi tuntia riitti myös muutamien koristeiden valmisteluun, mikä oli lähes kaikille jo tuttua puuhaa, ainakin osittain :)



Kyllä tuossa pientä marmorointia ehkä on havaittavissa :)

Kurssin jälkeen saimme vielä hieman shoppailuaikaa, ja 10% alennuksen, jei! :)
Ostin tarvikkeet viikonlopun kakkuun.. ja ehkä hieman muuhunkin :)
Mukaan tarttui kolme isoa pakettia valkoista sokerimassaa ja yksi pieni musta tuli kaupan päälle, kun olin tarpeeksi leimoja keräillyt korttiin :) lisäksi reunamuotteja, elintarviketussi, kolme pastaväriä (royal blue, red red ja ivory) sekä syötäviä koristetähtiä :) eiköhän näillä kakku saada aikaan :)